Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά, γνωστά προϊόντα της Κρήτης, μαζί με το ελαιόλαδο.
Το πορτοκάλι δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι κάθε οικογένειας στο νησί είτε ως φρούτο είτε επεξεργασμένο ως επιδόρπιο.
Η ιδιαιτερότητα του μικροκλίματος της Κρήτης, το εύφορο έδαφος, οι υψηλές θερμοκρασίες και η θάλασσα, κάνουν τα Κρητικά πορτοκάλια όχι μόνο ζουμερά, αλλά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες C, A, το κάλιο, το ασβέστιο και το φώσφορο.
Στα χωράφια μας, στην περιοχή του Σκινέ, τα πορτοκάλια καλλιεργούνται εδώ και πολλές γενιές. Μάθαμε να αφουγκραζόμαστε το έδαφος και να εμπιστευόμαστε τη φυσική υγρασία της περιοχής, ιδανικά για την ανάπτυξη του καρπού, που μας δίνει σταθερά γλυκά, ζουμερά, γεμάτα αρώματα πορτοκάλια.
Η παραγωγή μας, χάρη στις 3 διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούμε, εκτείνεται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου: από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο παράγουμε πορτοκάλια της ποικιλίας Μέρλιν, όλη την άνοιξη μέχρι και τον Οκτώβριο ευδοκιμεί η ποικιλία Βαλέντσια και τέλος, από Νοέμβριο μέχρι και Ιανουάριο η ποικιλία Νιού χολ.